Steg-för-steg-instruktioner för Måla Efter Nummer och allt du behöver veta för att komma igång!

Letar du efter steg-för-steg-instruktioner för att måla med nummer och praktiska tips och tricks? Bör man använda gesso innan man målar? Är det bättre att spänna upp duken före eller efter att du har målat? Hur tar man bort rynkor? Det finns många alternativ för SON-kit. Vi har svarat på de vanligaste frågorna och lyft fram allt du behöver veta för att börja med din nya hobby!
 1. Innan du startar ditt kit
 2. Förberedelse av din duk
 3. Gesso
 4. Sträckning och inramning
 5. Starta ditt kit - Enkla SON-instruktioner
 6. Tips från experter

1. Innan du startar ditt kit

 • Hitta ett bekvämt och väl upplyst rum att måla i. Ju mer detaljerad byggsatsen är, desto mindre kan figurerna och utrymmena vara. I särskilt små rum kan ett förstoringsglas och en lampa vara mycket användbara.
 • Se till att du har ett bekvämt skrivbord att måla vid. Att sitta framåtböjd i långa perioder kan vara dåligt för nacken och ryggen, så försök att göra dig bekväm och byt position regelbundet. Att växla mellan att måla på en plan yta och ett bordsservis brukar hjälpa!
 • Rensa ett område från allt som inte får bli vått eller smutsigt! Oavsett hur försiktiga vi tror att vi är verkar färgen alltid hitta sin väg till något annat än duken!
 • Ta ett digitalt foto av din duk med din telefon! Detta ger dig ett permanent referensblad som du aldrig kan förlora, spilla färg på, riva, bränna, skrynkla eller strimla! Du kan också zooma in på små siffror eller utrymmen. Nu är det dags att släppa förstoringsglaset!
 • Hämta en liten kopp vatten och några pappershanddukar. Det är mycket viktigt att hålla penseln fuktig under färgprocessen. Vi rekommenderar starkt att du använder en färg/ett nummer åt gången, eftersom detta säkerställer att färgen förblir fuktig och fräsch under hela uppsättningen! För att hålla borsten fuktig och ren kan du lägga den i vatten och torka av överflödigt vatten med hushållspapper. Se till att du rengör den ordentligt när du byter färg/nummer!

2. Förberedelse av din duk

Det finns många sätt att förbereda din duk. Bör man använda gesso innan man målar? Är det bättre att rama in din duk innan eller efter du har målat? Vi har svarat på de vanligaste frågorna om att förbereda en duk och förklarat de många alternativen för att förbereda en duk nedan.

3. Gesso

KORT SAMMANFATTNING: GESSO ÄR INTE NÖDVÄNDIGT FÖR AKRYLMÅLNINGAR!

Fråga 1: Vad exakt är gesso och varför används det?

Svar 1: Gesso är en grundfärg som gör att färgen går på och absorberar duken bättre. ECHORE, gesso är inte alls lika nödvändigt när du målar med akrylfärger som när du målar med oljefärger.

Traditionell gesso för oljefärger innehåller ett lim som hjälper till att binda färgen till duken och förhindrar att färgen rostar, men i alla 600+ kit från My Painting Factory används ACRYL-färg. Akrylfärg korroderar inte som oljefärg, vilket gör gesso mycket mindre viktigt.

Fråga 2: Måste jag använda gesso?

Svar 2: Det är helt upp till dig! Vi rekommenderar den inte för våra Paint by Numbers-paket med akrylfärger!

Gesso för akrylfärg gör duken lite mjukare och mer absorberande, men det kan smeta ut dina siffror och linjer och gör att färgen för ditt måla efter nummerkit tar slut tidigare!

Fråga 3: Ska jag använda transparent gesso eller vit gesso?

Svar 3: Använd ENDAST TRANSPARENT GESSO för paint by number! Om du använder vit gesso eller någon annan färg täcker den siffrorna och de öppna ytorna som du behöver för din siffermålning.

Fråga 4: Vill du veta mer om gesso?

Svar 4: Läs det här blogginlägget från MelDIY om gesso.

4. Sträckning och inramning

KORT SAMMANFATTNING: DET ÄR INTE NÖDVÄNDIGT ATT SPÄNNA UPP EN DUK FÖR VÅRA KIT!

Fråga 1: Måste jag spänna upp min duk? Ska jag göra detta före eller efter målningen?

Svar 1: Det är helt upp till dig! Du kan verkligen inte göra fel, men vi rekommenderar inte att du sträcker upp duken för nybörjare eller för någon som gör det för första gången. Om du vill spänna upp din duk rekommenderar vi att du gör det innan du målar!

Fråga 2: Hur spänner jag upp en måla efter nummer duk?

Svar 2: Det kan vara lite svårare att spänna upp en måla efter nummer än att spänna upp en vanlig duk, eftersom du måste anpassa kanten på duken till gör-det-själv-ramen. Det kan ta några försök, men det är fullt möjligt. Du kan klicka på följande länk för att se vår djupgående handledning om hur du sträcker upp och ramar in en duk.

Fråga 3: Vilka är fördelarna med att spänna upp en paint by numbers duk?

Svar 3: Om du sträcker ut duken blir den mer lätthanterlig. Vi rekommenderar den vanligtvis om du har ett staffli och vill ta med dig ditt kit ut för att måla. (Att måla på stranden var en av de mest avkopplande målarupplevelser vi någonsin haft!)

Fråga 4: Vilka är nackdelarna med att spänna upp en paint by number duk?

Svar 4: Det krävs mycket tålamod för att sträcka ut en paint by number duk. Det kan också vara svårt att spänna upp den väldigt hårt utan rätt verktyg, så det kan vara lättare att måla med en platt hård yta under en ospänd duk, till exempel ett bord.

Fråga 5: Var är det bäst att måla - på ett bord eller på ett staffli?

Svar 5: Om du målar för länge på ett staffli kan du få ont i nacken och armarna. Om vi målar för länge på en plan yta kan vi få ont i nacken. Att växla mellan de två kan hjälpa till att lindra den smärtan! Vi har rangordnat våra tre favoritalternativ efter användarvänlighet:

 1. LÄTT - Lägg duken på en plan yta och tejpa fast den ordentligt. Vi är själva beroende av att måla efter nummer och tyckte att detta var det enklaste och roligaste sättet att måla. Det är också mycket lätt att plocka upp den och flytta den någon annanstans!
 2. LÄKNINGSFÖRDELANDE - Tejpa eller kläm fast din duk på en bit kartong eller skumplast. Den här metoden ger dig en stark och hård baksida för din duk och gör ditt projekt mycket bärbart! Du kan fortfarande placera duken på en plan yta eller på ett staffli.
 3. VÅRDEN - Att sträcka ut din duk är den svåraste delen. Vi har en separat handledning om hur du gör det, men det gör din duk mindre bärbar och du har inte längre den hårda baksidan, vilket vanligtvis gör det lite mer utmanande att måla duken. En uppspänd duk är också lite svårare att rama in när du är klar - men det skadar inte att försöka.

5. Starta ditt kit - Enkla SON-instruktioner

 1. Packa upp ditt Måla efter Nummer-kit och placera duken, färgerna och penslarna på ett plant underlag.
 2. Rulla ut duken och stryk den försiktigt på hög temperatur för att få bort eventuella veck och veck.
 3. Tejpa fast duken på den plana ytan. Vi rekommenderar maskeringstejp för att minska eventuella rester på den plana ytan eller duken.
 4. Fyll en liten kopp med vatten och lägg ut några pappershanddukar. (Glöm inte pappershanddukarna, de är mycket viktiga för att rengöra dina penslar när du byter färg!)
 5. * BONUS * - Ta en bild av din duk med din telefon! Detta trick ger dig ett permanent referensblad som du aldrig kan förlora, spilla färg på, bränna, skrynkla eller strimla! Du kan också enkelt zooma in på små siffror eller utrymmen - inga fler förstoringsglas!
 6. Kombinera varje numrerad färgburk med det förnumrerade området på duken. Vi rekommenderar starkt att du använder ett nummer i taget för att undvika att färgen torkar ut.
 7. Börja med de mörkare färgerna först och gå sedan över till ljusare. Gå från toppen till botten. Om du är högerhänt går du från vänster till höger när du arbetar dig från toppen till botten av duken. För vänsterhänta personer går du från höger till vänster när du arbetar dig från toppen till botten av duken.
 8. Doppa spetsen på penseln och börja måla! Om du bara använder spetsen ökar precisionen i dina streck och hjälper dig att hålla dig inom linjerna. Det förhindrar också att färgen torkar i borstarna närmare handtaget, vilket kan skada penseln. Om du bara använder spetsen sparar du också färg, vilket gör att du har tillräckligt med färg för att göra efterarbeten och måla för skojs skull när du är klar!

6. Experttips

Från nybörjare till expert

 1. Akrylfärg torkar snabbt. Se till att du målar en figur i taget och stäng locken när du inte målar för att förhindra att de torkar! Öppna endast 1 färgburk åt gången! Se vår guide för att reparera torr färg här!
 2. En färgburk utan nummer eller en grå prick motsvarar den grå eller tomma ytan på duken.
 3. Stryk alltid din duk innan du börjar måla för att få bort veck och veck!
 4. Om du vill hänga upp din tavla men inte vill göra hål i väggen eller gå igenom allt besväret med att rama in din duk kan du använda dubbelhäftande tejp, limpunkter eller återanvändbara självhäftande flikar! Ett snabbt, enkelt och billigt sätt att visa dina konstverk!
 5. Se till att du rengör dina penslar ordentligt mellan färgerna. Det hjälper att doppa penseln i vattnet, torka den sedan mot pappershandduken och upprepa detta tills det nästan inte finns någon färg kvar i penseln.
 6. Fukta penseln innan du sätter den i färgen. Vi rekommenderar att du doppar penseln i en kopp vatten och sedan torkar bort överflödigt vatten på hushållspapper innan du doppar spetsen på penseln i färgkapseln.
 7. Doppa spetsen! Använd spetsen på din pensel för att göra de mest exakta strecken, spara färg och förhindra att dina penslar torkar ut och blir hårda! Det gör det mycket lättare att måla de fina detaljerna i dessa kit!
 8. Använd white-out eller en vit färgpenna för att täcka siffror och mellanslag så att de inte syns genom färgen.
 9. Spara all extra färg som du har kvar efter ditt kit för framtida retuschering, eller till och med för att skapa ett eget mästerverk!
 10. Alla våra färger är akrylfärger och vattenlösliga. Ibland torkar färgerna ut om de inte förseglas ordentligt efter användning. Om du märker att en färgburk har torkat ut eller är lite för tjock, tillsätt några droppar varmt vatten för att få liv i färgen igen!
 11. Är färgen tjockare än du skulle vilja ha? Tillsätt 1 del färgförtunning eller färghjälpmedel till 20 delar vatten i vattenkoppen. Detta gör att färgen flyter jämnare från penseln än om du använder vanligt vatten!
 12. Är de små utrymmena för små till och med för dina minsta professionella borstar? Använd en tandpetare!
 13. Har du problem med att ta bort färg? Prova en bomullstuss och nagellacksborttagningsmedel!
april 07, 2022 — My Painting Factory